Offcanvas Section

You can publish whatever you want in the Offcanvas Section. It can be any module or particle.

By default, the available module positions are offcanvas-a and offcanvas-b but you can add as many module positions as you want from the Layout Manager.

You can also add the hidden-phone module class suffix to your modules so they do not appear in the Offcanvas Section when the site is loaded on a mobile device.

26 mart 2019
7. Međunarodni šahovski turnir "ŠIPRAGE-LUKA 2018"
Aktivnosti Fondacije "LUKA"

Ova trasa počinje iz Trapista (samostan Trapisti nadmorska visina 155m) . Hodajući  šumskom stazom i slabijim putem uzbrdo kroz hrastovu šumu nakon 1km izlazimo na visinu od 300m i vikend naselje Kolonija. Spuštanjem dolazimo do potoka Brusina  i na 220m nadmorske visine prelazimo isti.

Dalji uspon vodi kroz ređe naselje Verizovaču i nakon 1200m izlazi na 320m nadmorske visine. Dalji 600m idemo asfaltom  sjevernom stranom Stjepan Glavice  visoke 387m, a po tom prečicom prema Slatini skrećemo lijevo kroz manje vikend naselje, a potom opet silazeći izlazimo na asfalt koji uskoro izlazi na put Banja Luka Slatina. Nakon 400m hoda prema Slatini gore navedenom putnom komunikacijom na brdašcu nadmorske visine 260m gdje smješten stari rezervar za vodu i  lovači dom skrećemo desno i nakon 500m spuštanja dolazimo do kamene kugle prečnika 2m  i težine preko 10 tona. To je ujedno i najveća kugla ove vrste u cijelom kraju. Staza dalje vodi niz brdo još kraće vrijeme kroz vikend naselje  i po tome se  spušta do slatinskog potoka i nadmorske visine od 170m. Dalje uz potok idemo nešto oko 1km  a potom se penjemo kolskim putem na Mlađenović brdom do raskršća puta Čelinac Slatina i visine od 360m. Dalje šumskim putem prema istoku do Tromeđe a potom uspon šumskom stazom do vrha Klupe 530m nadmorske visine. Tu se nalazi manja lovačka kućica gdje je moguće stići i kolskim putem.  Sada smo već na grebenu Crnog vrha i dalje „berući“ vrhove 521m, 531m, Divan kosu te i samu Banderu visoku 546m. Uživamo u šumi starih hrastova i nezaboravnih pogledima sjeverno prema Slatini, Laktašima i sve do Motajice kod Srbca te slavonskih planina Psunj i Papuk, kao i južno Lipovac kod Čelinca , Uzlomac Borju, itd.  Tu se završava ovaj dio staze gdje se nastavlja druga dionica prema Stojićinom brdu i Mlinskoj rijeci. Odavde stazom prema jugu silazimo do zaseoka Trivići, Gajići i nakon 4, 5 km dolazimo do željezničke stanice Bojići

Druga trasa “Zelena staza Via Dinarika” ulazi iz Slatine u Čelinac na Crnom Vrhu, preko Klupa dolazi na Banderu (546m/nm). Na ovom vrhu se nalazi mala baraka koja Vas može zakloniti od kiše, a nakon pola sata hoda dolazimo do lovačke kuće na Stojčinom brdu (420m/nm), gdje se nalazi ladara sa klupama, stolovima, zidanom pecanom i ložištem za kotlić.  U narednom dijelu staza ulazi u seoske puteve pored Todorovića, Jovanovića, Kurjačjeg brda, silazi pored Radonjića kuća

u potok Jelovača na kojem smo napravili drveni mostić. Na ovoj dionici naći ćete vodu za piće a od stanovnika možete da kupite priglavke, sir, jaja, med i sl. Nakon mostića pješačite još sat vremena do poznatog izletišta Mlinska rijeka. Pri izlasku iz šume u Mlinskoj rijeci staza prelazi preko regionalnog puta na kojem se brzo vozi i potreban je oprez pri prelasku preko ceste. Ovdje se možeuzeti voda, osvježiti u hladovini pored potoka i kampovati sa šatorima ili kamperom. U nastavku nas čekaprolazak kroz gustu šumu, Miljevac. Izlazimo u Jošavku Gornju kod prodavnice i nastavljamo seoskim putem na Railića brdo(344 m/nm)  gdje nas čekaju izvori vode i lijepi vidici. Slijedi Tromeđa (404 m/nm) i silazak na željezničku stanicu u Snjegotini.  Preko Jokića brda (426m/nm) silazimo kroz Polje do crkve na Karaču. Obilazimo Klepalo južnom stranom i silazimo prije Maletića na mostić koji nas prebacuje na masiv Bjelobor (581m/nm) i Trešnjevu glavu (734m/nm)  ispod koje nas čeka dobar izvor vode. Nakon pola sata stižemo do manastira Liplje čija crkva nosi oznaku „ Zadužbina Save Nemanjića iz 1219.g.“

Planina Borja je planina u srednjoj Bosni, između rijeka Velike i Male Usore te naselja Teslića i Maslovara. Izvor Hajdučka voda, jedan od simbola planine, nalazi se na oko 900 metara nadmorske visine nedaleko od istoimenog sportsko-rekreativnog centra

Staza je ukupne dužine oko 22 km i počinje na parkingu hotela Hajdučke vode vodi  starim makadamskim putem prema Tesliću u dužini od 100 metara a zatim šumskom vlakom penje se na sedlo između Male Runjevice (1.034 mnv) i Savinog visa zatim ispod Male Runjevice do najvišeg vrha Borja Velike Runjevice (1.078 mnv) gdje je smještena metereološka stanica i odakle se pruža preljep pogled na planineu okruženju (Ozren – Kraljica, Ljubić, Majevica, Manjača, Čemernica, Očauš, Kozara…). Staza dalje vodi preko Debelog brda grebenom do Uralja (1.099 mnv). Sa Uralja se  pruža prelijep pogled na Mihajlovac (1.404 mnv) i Biser Glavicu (1.383 mnv). Od Uralja staza vodi preko Malog Mihajlovca do Velikog Mihajlovca koji graniči Teslićku I Kotor varošku opštinu, ovaj dio staze iako je dužinski kratak veoma je naporan zbog savladavanja velike visinske razlike između ova 3 vrha.Od velikog Mihajlovca na nepunih 1 km nalazi se najviši vrh Opštine Teslić Biser Glavica a ispod nje u pjesmama opjevano selo Očauš sa svojim ribnjacima, pećinom I legendama, nedaleko od samog vrha nalazi se jama Bezdan koja po narodnom vjerovanju nema dna I Očauška pećina (Očauška pećina se nalazi na sjeverozapadnim obroncima Očauša, u blizini sjeverne ivice Očauškog Lica, s ulazom na nadmorskoj visini 973 m. Stručno speleološki istraživana je više puta još od 1971. godine. Izmjerenno je da se podzemni kanali pružaju najmanje 512 m. Karakteristična je rijetkom pećinskom nakitu heliktitu.)

Od Mihajlovca staza se spušta do izvora Kamenice a dalje preko Kerla do rijeke Crkvenice gdje se nalaze Lukini ribnjaci. Ovaj dio staze je posebno lijep jer se pogled otvara prema Vlašiću a posebno prema najvišem vrhu Vlašića Paljenik (1.933 mnv) sa svojom krunom (na Paljeniku se nalazi antenska i radarska stanica pa izdaleka izgleda kao kruna).

Šiprage (Lukini ribnjaci) – Bijelo Bučije dužina staze 23 km

Možda I najljepša dionica staza od 100 km je staza koja počinje sa ribnjaka Luka I završava kod plannarskog doma u Bijelom Bučiju, karakterišu je otvoreni pogledi na planina u okruženju, livade pašnjaci kao I bogastvo izvorima vode. Staza počinje sa Lukinih ribnjaka I ide preko sela Grič preko Šipraškog brda sve do Velikog Poljanka (ovdje posebno treba izdvojiti pogled na vodopad ispod Glavičke kose), ovaj dio staze je naporan zbog velike visinske razlike (cc 700m) ali u svakom trenutku pruža preljep pogled na obronke Vlašića sa svim svojim vrhovima (Paljenik, Ljuta Greda, Pavo, Čavo itd)a sama staza prolazi kroz livade I pokraj napuštenih katuna. Uspon prema Marinoj Glavi vodi obroncima Sjenokose kroz gustu borovu šumu koja zbog svoje visine posjeća na šume sekvoje u Sjevernoj Americi (visina borova dostiže visinu I do 30 metara). Sa Marine Glave put vodi do Malog Brića gdje se neprestano smjenjuje bukova šuma I livade koje su u toku ljetnih mjeseci pune ovaca na ispaši. Sa Malog Brića do paltoa Vučije planine je oko 4 km živopisan kraj, sa visinom većom od 1300 metara, Vučja planina predstavlja jedan od najviših vrhova opštine Teslić, a ono što je izdvaja kao najljepšu planinu na ovim prostorima je prostrani plato na njenom vrhu koji je prekriven travom mekšom od tepiha i sa kojeg se pružaju fantastični pejzaži sa svih strana, te mnogobrojnim izvorima čiste planinske vode koji na mnogim mjestima formiraju skokove u vidu vodopada. Od platoa Vučije planine pa do planinarskog doma u Bijelom Bučiju je oko 5 km sa visinskom razlikom od 500m.

Molimo sve ljubitelje prirode koji se odluče ići na našu stazu da ako ne znaju da čitaju planinarske markacije pogledaju o tome u pravilniku o markacija koji mogu da nađu na interentu.
Svim učesnicima preporučujemo da imaju odgovarajuću opremu za kampovanje i pješačenje: šator,vreća, podloška, planinarske cipele, ranac, kabanica,baterijsku svjetiljku, sredstvo protiv ujeda komaraca, zaštitna krema za sunce, sunčane naočale, voda , hrana, rezervna odjeća  štapovi i sl.

Svi zaintresovani za hodanje ovom stazom mogu sebi skinuti gps trag u kmz formatu i prebaciti na svoj gps uređaj radi lakše orjentacije koji se nalazi ispod teksta.